1. Tervezzen előre

 


Ha motorfűrészes fadöntésre készül, az előkészítés döntő fontosságú. Ha előre megtervezi a fadöntést, és hogy milyen favágó eszközöket fog használni, nemcsak biztonságosabbá teszi a munkafolyamatot, hanem a kidöntött fával is sokkal egyszerűbb lesz a dolga. Először is tegye fel magának a kérdést, hogy van-e nagyobb akadály – pl. elektromos vezeték, út, épület – a területen. Helyezzen ki figyelmeztető jelzéseket, ha tudomása van arról, hogy út megy keresztül az erdőn, illetve napi rendszerességgel sok ember jár arra.

2. Ellenőrizze a döntés irányát.

Folytassa a fa alapos tanulmányozásával, és határozza meg a ledöntés irányát. Milyenek az ágak, és merrefelé nőttek? A szélirányt is vegye számításba. Ha bizonytalan a fa természetes dőlésirányát illetően, lépjen kicsit hátrébb és függőónnal ellenőrizze (részletes leírás az adatmezőben). Tisztítsa meg a fa környékét a tervezett ledöntési irányban. Tisztítsa meg a fa mögötti területet is 45 fokban mindkét irányban, hogy legyen visszavonulási útja.

3. Fatörzs gallyazása

Amikor megtisztította a területet, kiadta a figyelmeztető jelzést, valamint meghatározta a fa dőlésirányát és kijelölte saját visszavonulási útvonalát. Ellenőrizze, hogy van-e a feladat elvégzéséhez elegendő üzemanyag a tartályban. Ekkor van itt az ideje megszabadítani fatörzset azoktól az ágaktól és gallyaktól, amelyek útban lehetnek majd a döntővágás fűrészelésénél. A ritkítás legbiztonságosabb módja a lánchúzásos (a vezetőlap alsó oldala), felülről lefelé

4. Vágási technika kiválasztása

Amint a fatörzsön vállmagasságig már nincs gally, ideje elkészíteni a döntővágást. Amikor erre kerül a sor, két dologról nem szabad megfeledkezni: a törési léc egyenletes vastagságú és megfelelő méretű legyen, a favágó ék vagy a törőrúd pedig legyen beillesztve, mielőtt a fa becsíphetné a vezetőlemezt. A fa méretétől és a lejtőtől, valamint a használandó láncfűrész méretétől függ, hogy a vágáshoz melyik technikát kell alkalmazni. Az alábbiakban összegyűjtöttük a különféle technikák adatait, amely alapján Ön eldöntheti, melyik módszer a legmegfelelőbb a feladatához. /a „munkavégzés láncfűrésszel” megfelelő fejezetére mutató hivatkozás beillesztése/

5. Rendellenességek ellenőrzése

Ha azt észleli, hogy a fa anyaga elszíneződött és puha, illetve a fatörzs alsó része duzzadt vagy beteg, nagyon körültekintően kell eljárnia. Ez annak a jele, hogy megindult a fa korhadása, és ez a farostok meggyengülését okozza. Ha ilyen helyzet fordul elő, a fát a természetes dőlésirányában kell ledönteni, és használjon csörlőt, ha nem biztos a dolgában. A korhadásos fertőzöttség általában a fa fentebbi részeiben is előfordul, ezért megoldás lehet, hogy a fát nagyon magas tönkkel dönti ki.

6. Válassza ki a szerszámot

. A fa mérete határozza meg, hogy milyen favágó eszközre lesz szüksége. A legkisebb fákhoz általában semmilyen szerszámra nincs szükség. A kézi erő elég, esetleg egy hosszú rúd segítségére lehet szükség. A favágó ék nagyobb erőt tud kifejteni, mint a különféle típusú törőrudak. Extrém esetekben használhat kötelet és csörlőt; ezek a fa ledöntésének legbiztonságosabb és legerősebb eszközei. Nézze meg az adatmezőben található információkat a különféle szerszámokról.

 

Információk

Kapcsolat

Papp 1992 Műszaki Kft.

2600 Vác, Rákóczi u. 14.

06 27/300-279